3-letnia gwarancja 14 dni na zwrot towaru

Raclette


Grill do raclette – rozkoszuj się jedzeniem i przenieś się do krainy marzeń

Raclette to idealne danie na przytulny wieczór z przyjaciółmi lub romantyczny posiłek dla dwojga przez cały rok, a szczególnie w okresie jesiennym i zimowym. Wieczór z raclette nie wymaga wielkich przygotowań. Wystarczy kupić grill, ser i pozostałe składniki. A potem każdy gość wybiera to, co lubi. Patelenki, płytę do pieczenia lub blachę grilla raclette możesz napełniać jedzeniem wielokrotnie. Posiłek wcale nie musi być na słono. Oprócz oryginalnego raclette przyrządzanego z serem i chlebem można również wybrać warianty z owocami, mięsem i warzywami.

Od raclette w wersji mini po grillowy majstersztyk

Twój styl życia i nawyki żywieniowe mają kluczowe znaczenie podczas poszukiwania odpowiedniego zestawu do raclette. Wolisz małego grilla z dwiema patelniami, czy może marzysz o sprzęcie kuchennym, którego będziesz używać zarówno do przyrządzania tradycyjnego serowego dania, jak i grillowania i pieczenia? Równie ważne przy zakupie grilla raclette jest pytanie, czy chcesz przyrządzać tradycyjną szwajcarską potrawę samodzielnie, we dwoje, czy z jak największą liczbą przyjaciół.

Co można piec na grillu raclette?

Wybrać dania wegańskie, wegetariańskie czy mięsne? W tej kwestii masz całkowitą swobodę – pofolguj swoim upodobaniom. Chociaż klasycznym podstawowym składnikiem jest ser raclette, wegańskie sery również mogą idealnie nadawać się do charakterystycznego dla raclette delikatnego roztapiania. Oprócz specjalnego sera wegetarianie do grillowania lub zapiekania mogą wybrać małe lub pokrojone na kawałki warzywa, takie jak pomidory koktajlowe, papryka lub cukinia. Dobrą opcją do raclette są też kiełbaski na grilla, które będą wyśmienicie smakować upieczone na płycie lub blasze, a także kawałki wołowiny, wieprzowiny i drobiu, które są idealne do smażenia na patelni. To, czy zdecydujesz się przyrządzić sos domowej roboty, czy też kupisz coś na szybko w supermarkecie, również zależy wyłącznie od Ciebie. Danie najlepiej serwować z różnymi rodzajami pieczywa lub z ziemniakami.

Skąd pochodzi raclette?

Szwajcarzy oczywiście twierdzą, że to oni wymyślili tę słynną potrawę. Ale skąd się wzięło raclette? Odpowiedź Szwajcarów na to pytanie brzmi: z kantonu Valais. W rzeczywistości tradycja serowego przysmaku sięga średniowiecza. Pierwsze pisemne wzmianki o „pieczonym serze”, będącym jednym z oryginalnych dań, pojawiły się na początku XIX wieku. Pierwotnie był to przygotowywany na szybko, nieformalny posiłek, ponieważ jego składniki były łatwo dostępne, nawet dla pasterzy. Prosty posiłek z czasem przekształcił się w ucztę. Oryginalne raclette z serem i chlebem smakowało jeszcze lepiej, gdy do sera dodawano odrobinę kirszu lub białego wina. Obecnie integralną część szwajcarskiej wersji raclette stanowi mięso Bündnerfleisch, marynowane warzywa i inne artykuły peklowane oraz małe ziemniaki.

Raclette i nie tylko – najlepszy grill dla Ciebie

W tradycyjnej wersji raclette stosuje się kawałek sera, który roztapia się na grillu do uzyskania wyjątkowej, kremowej konsystencji. Składniki układa się na małej płycie do pieczenia znajdującej się nad serem. Grill stołowy od dawna jest popularnym urządzeniem do przygotowywania dań z sera. Lecz teraz do gry wchodzą również małe patelnie. Ich nieprzywierająca powłoka sprawia, że są łatwe w czyszczeniu, a specjalna powłoka płyty grilla dodatkowo ułatwia zadanie. Wybór urządzenia z płytą kamienną bądź metalową zależy od Ciebie: płyta metalowa rozgrzewa się do wyższej temperatury, przez co skórka jest bardziej chrupiąca; natomiast płyta kamienna dłużej zachowuje ciepło, co umożliwia gotowanie na wolnym ogniu. Wizualnie, kamień jest wyjątkowo imponujący.

Opcji nie zabraknie również tym, którzy wolą mieć do dyspozycji więcej funkcji w jednym urządzeniu, na przykład, aby zaoszczędzić miejsca w kuchni. Dzięki dwóm nagrzewającym się oddzielnie częściom możesz używać grilla Vario według swoich potrzeb. Jeśli chcesz przygotować danie dla dwóch osób – połowa grilla w zupełności wystarczy, jeżeli natomiast z wizytą wpadną znajomi – urządzenie będzie gotowe, aby sprostać wyzwaniu. Niektóre grille stołowe umożliwiają przygotowanie zarówno raclette, jak i fondue, co pozwala spontanicznie zdecydować, które z dań wybrać. Być może zainteresuje Cię również urządzenie wielofunkcyjne. Wystarczy zamienić płyty miejscami i można użyć blachy do przyrządzenia placków ziemniaczanych lub naleśników, a płyty kamiennej do grillowania steków i warzyw. Można nawet zamówić urządzenie dwa w jednym: grill z piekarnikiem do pizzy. Zaczynamy imprezę!

Raclette na specjalne okazje

To kultowe serowe danie jest szczególnie popularne podczas świąt Bożego Narodzenia i w Sylwestra. Do jego popularności z pewnością przyczynił się fakt, że jego przygotowanie zajmuje bardzo niewiele czasu. Nawet w świątecznym zgiełku można znaleźć czas, by kupić mięso, pokroić warzywa i wypełnić komplet miseczek korniszonami, marynatami warzywami i sosami. Ponadto, szwajcarskie danie stanowi doskonały poczęstunek dla gości. Nieformalny charakter tego posiłku sprawia, że stanowi on idealną okazję do rozmów. Każdy z biesiadników nakłada sobie tyle, ile chce tego, co lubi. Podczas świątecznego raclette gospodarze mogą się zrelaksować i poczekać na rozdanie prezentów. Sylwestrowe raclette zwykle trwa do północy. Przez cały wieczór na grilla dokłada się jedzenie, a gdy wybije dwunasta, uroczyście wita się nowy rok. Grill do sera nie jest jednak zarezerwowany do użytku od święta. Przyda się zawsze, gdy wpadną niespodziewani goście, bo najważniejsze składniki zawsze można znaleźć w spiżarni.

Czyszczenie grilla raclette – nic prostszego

Podobnie jak sam posiłek, proces czyszczenia grilla jest szybki i nieskomplikowany. Wystarczy wyczyścić i opłukać wyjmowalne płytki. Nierzadko patelnie do sera można włożyć do zmywarki. Ważne jest, aby dokładnie usunąć tłuszcz, który spłynął po bokach, aby podczas kolejnego raclette uniknąć nieprzyjemnych zapachów. Nie potrzeba specjalnych środków czyszczących. Zwykle wystarczy miękka gąbka i woda do spłukania. Jeśli chcesz dodatkowo ułatwić sobie czyszczenie, przed użyciem nasmaruj patelnie i płytę cienką warstwą tłuszczu. Aby obrócić produkty podczas grillowania, używaj szczypiec, które nie zarysują powierzchni. Patelnie najlepiej czyścić za pomocą specjalnych szpachelek, które często są już w zestawie lub można je kupić oddzielnie. Pozwalają one również przełożyć Twoje kulinarne kreacje z patelni na talerz, nie uszkadzając powlekanej powierzchni.

do góry