6
Mój koszyk
Twój koszyk jest pusty. Zacznij robić zakupy i uzupełnij je swoimi ulubionymi przedmiotami!
emptycart
Kup teraz, zapłać później 3-letnia gwarancja

Sous Vide

VaporChef Piekarnik parowy - 10036173
VaporChef Piekarnik parowy
-18%
Kod: SEP18
Z kuponem: 1271,74 zł
1550,90 zł
Cena promocyjna: 2849,90 zł -45%
Express delivery
Quickstick Cyrkulator do gotowania sous-vide - 10030584
Quickstick Cyrkulator do gotowania sous-vide
-10%
Kod: SALE10OFF
Z kuponem: 395,91 zł
439,90 zł
Cena promocyjna: 599,90 zł -26%
Express delivery
Quickstik Smart Cyrkulator do gotowania sous-vide - 10035556
Quickstik Smart Cyrkulator do gotowania sous-vide
-10%
Kod: SALE10OFF
Z kuponem: 476,01 zł
528,90 zł
Cena promocyjna: 689,90 zł -23%
Express delivery
Quickstick Flex Cyrkulator do gotowania sous-vide - 10032906
Quickstick Flex Cyrkulator do gotowania sous-vide
-18%
Kod: SEP18
Z kuponem: 359,90 zł
438,90 zł
Cena promocyjna: 599,90 zł -26%
Express delivery
Bagpack XL Folia do zgrzewarki próżniowej - 10029380
Bagpack XL Folia do zgrzewarki próżniowej
-18%
Kod: SEP18
Z kuponem: 76,18 zł
92,90 zł
Cena promocyjna: 109,90 zł -15%
Express delivery
Quickstick Flex Cyrkulator do gotowania sous-vide - 10032905
Quickstick Flex Cyrkulator do gotowania sous-vide
-18%
Kod: SEP18
Z kuponem: 461,58 zł
562,90 zł
Cena promocyjna: 599,90 zł -6%
Express delivery
Quickstick Cyrkulator do gotowania sous-vide - 10032670
Quickstick Cyrkulator do gotowania sous-vide
-18%
Kod: SEP18
Z kuponem: 324,64 zł
395,90 zł
Cena promocyjna: 599,90 zł -34%
Express delivery
Bagpack L Folia do zgrzewarki próżniowej - 10029381
Bagpack L Folia do zgrzewarki próżniowej
-10%
Kod: SALE10OFF
Z kuponem: 91,71 zł
101,90 zł
Cena promocyjna: 109,90 zł -7%
Express delivery
Forli Folia do zgrzewarki próżniowej - 10041375
Forli Folia do zgrzewarki próżniowej
-10%
Kod: SALE10OFF
Z kuponem: 92,61 zł
102,90 zł
Cena promocyjna: 109,90 zł -6%
Express delivery
Bristol Wolnowar - 52029669
Bristol Wolnowar
-18%
Kod: SEP18
Z kuponem: 176,30 zł
215,00 zł
Cena promocyjna: 239,99 zł -10%
Express delivery
Rozpakowany
Quickstick Cyrkulator do gotowania sous-vide - 52030584
Quickstick Cyrkulator do gotowania sous-vide
-10%
Kod: SALE10OFF
Z kuponem: 355,50 zł
395,00 zł
Express delivery
Rozpakowany
Quickstick Flex Cyrkulator do gotowania sous-vide - 52032906
Quickstick Flex Cyrkulator do gotowania sous-vide
-18%
Kod: SEP18
Z kuponem: 323,90 zł
395,00 zł
Express delivery
Rozpakowany
Quickstick Cyrkulator do gotowania sous-vide - 53030584
Quickstick Cyrkulator do gotowania sous-vide
-10%
Kod: SALE10OFF
Z kuponem: 335,70 zł
373,00 zł
Express delivery
Używany

Sous vide

Sous vide (francuskie tłumaczenie: "pod próżnią") to metoda, która odnosi się do procesu próżniowego zamykania żywności w torebce, a następnie gotowania jej w bardzo precyzyjnej temperaturze w kąpieli wodnej. Gotowanie metodą sous vide jest proste, nowoczesne i przede wszystkim bardzo wydajne. Technika ta daje rezultaty, których nie można osiągnąć żadną inną metodą gotowania.

Dlaczego warto gotować metodą sous vide?

  • Główną zaletą metody sous vide jest to, że zachowuje ona wszystkie soki w żywności. Oznacza to, że na przykład stek będzie znacznie bardziej soczysty i smaczniejszy niż w przypadku przyrządzania go w tradycyjny sposób.
  • Ta metoda gotowania jest również bardzo delikatna, dzięki czemu delikatne składniki, takie jak ryby lub warzywa, zachowują swój pełny smak.
  • Kolejną wielką zaletą jest to, że można łatwo przygotować kilka kursów w tym samym czasie. Jeśli więc chcesz przygotować trzydaniowy posiłek, możesz to łatwo zrobić metodą sous vide. Wszystko, co musisz zrobić, to umieścić różne kursy w różnych torbach. Następnie umieść je wszystkie w kąpieli wodnej i pozwól im się ugotować. Nie musisz martwić się o nic innego i możesz w pełni skoncentrować się na swoich gościach.

Przygotuj wspaniały posiłek metodą sous vide

Gotowanie sous vide wykorzystuje precyzyjną kontrolę temperatury z cyrkulacją, aby osiągnąć wyniki, których nie można osiągnąć żadną inną techniką gotowania. Dlaczego tak jest? W przypadku tradycyjnych metod gotowania nie masz kontroli nad ciepłem i temperaturą. W rezultacie gotowanie idealnego posiłku jest bardzo trudne i czasochłonne.

Jedzenie traci smak, łatwo się rozgotowuje i ma suchą, ciągnącą się konsystencję. Dzięki precyzyjnej kontroli temperatury w kuchni, sous vide zapewnia następujące korzyści:

  • Spójność - ponieważ gotujesz jedzenie w ściśle określonej temperaturze i czasie, możesz oczekiwać bardzo spójnych rezultatów.
  • Smak - jedzenie jest gotowane w soku. Dzięki temu jedzenie jest smaczne, soczyste i delikatne.
  • Zmniejszenie ilości odpadów - tradycyjnie przygotowywana żywność wysycha i powoduje marnotrawstwo. Na przykład, tradycyjnie przegotowany stek straci średnio do 40% swojej objętości w miarę wysychania. Precyzyjnie przyrządzony stek nie traci nic ze swojej objętości.
  • Elastyczność - Tradycyjne gotowanie może wymagać ciągłej uwagi. Precyzyjne gotowanie doprowadza żywność do dokładnej temperatury i utrzymuje ją. Nie musisz się martwić o rozgotowanie.

Jak rozpocząć gotowanie metodą sous vide?

Metoda sous vide jest odpowiednia zarówno dla profesjonalnych szefów kuchni, jak i dla domowych kucharzy. Dzięki tej metodzie gotowania można łatwo przygotować smaczne posiłki bez stresu i pracy. Wszystko, czego potrzebujesz, to odkurzacz, który wysysa całe powietrze i kilka worków. Następnie można umieścić żywność w workach, odkurzyć ją i umieścić w kąpieli wodnej. Po pewnym czasie posiłek będzie gotowy i będzie można cieszyć się nim z rodziną lub przyjaciółmi. Jeśli więc chcesz spróbować czegoś nowego w kuchni, metoda sous vide jest zdecydowanie dla Ciebie.

Próżniowe zamykanie żywności to również świetny sposób na wydłużenie jej okresu przydatności do spożycia i zapobieganie psuciu się.

Podczas gotowania metodą sous vide można gotować kilka dań jednocześnie, nie martwiąc się o nic. Jeśli więc chcesz spróbować czegoś nowego w kuchni, metoda sous vide jest zdecydowanie dla Ciebie.

Jakiego sprzętu potrzebuję do gotowania sous vide?

W rzeczywistości jest to bardzo przystępne cenowo i łatwe. W dzisiejszych czasach każdy może zacząć gotować sous vide. Aby rozpocząć, będziesz potrzebować kilku rzeczy:

  • Kuchenka sous vide
  • Worki próżniowe
  • Odkurzacz
  • Pojemnik na wodę do sous vide

Tutaj znajdziesz cały niezbędny sprzęt do gotowania sous vide.