3-letnia gwarancja 14 dni na zwrot towaru

Suszarki do grzybów

Suszarki do owoców

Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować szybkie i zdrowe przekąski, czy zaopatrzyć swoją spiżarnię na zimę, dehydrator żywności jest przydatnym narzędziem w każdej kuchni.

Przed rozpoczęciem suszenia należy zapoznać się z zaleceniami dotyczącymi rodzaju przygotowywanej żywności, aby móc prawidłowo ustawić temperaturę suszenia. Popularne produkty spożywcze, do których suszenia jesteśmy przyzwyczajeni, to owoce, warzywa i mięso. Pamiętaj jednak, że nie wszystkie produkty spożywcze nadają się do suszenia. Podczas korzystania z suszarki do żywności należy zawsze dokładnie przestrzegać instrukcji producenta i wszystkich środków ostrożności.

Czy wiesz, że kupione w sklepie suszone owoce nie są tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać?

Aby suszone owoce przetrwały jak najdłużej w łańcuchach, producenci dodają do nich dużo cukru i dwutlenku siarki. Łatwo może się zdarzyć, że po zjedzeniu zakupionych suszonych owoców będziesz mieć wzdęcia. Domowe suszarki do owoców są zatem doskonałym rozwiązaniem, ponieważ pozwalają kontrolować proces suszenia.

Korzyści z owoców suki

  • Suszona żywność zachowuje prawdziwy smak owoców i mnóstwo składników odżywczych
  • W suszarce do owoców można przygotować nie tylko owoce, ale także inne rodzaje żywności, w tym warzywa, grzyby i mięso.
  • Suszarki do owoców mogą wydłużyć okres przydatności żywności do spożycia o kilka miesięcy.
  • Za pomocą suszarki do owoców można również wykorzystać resztki owoców lub warzyw.
  • Suszoną żywność można również "nawodnić", na przykład dodając ją do zup lub sosów.
  • Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować kawałki owoców, czy chipsy warzywne, suszarki do owoców zapewniają elastyczność w przygotowywaniu suszonej żywności dokładnie tak, jak chcesz.
  • Suszarki do owoców są łatwe w użyciu. Wystarczy ustawić temperaturę i pozostawić suszarkę włączoną do czasu, aż jedzenie będzie gotowe. Czas suszenia każdej żywności zależy od zawartości wody w żywności i grubości plastrów.

Jak suszyć owoce?

  • Najpierw dokładnie umyj owoce.
  • Jeśli owoc ma pestkę lub nasiona, usuń je. Wyczyść również łodygę.
  • Pokrój owoce w cienkie krążki lub plasterki.
  • Umieść owoce na tacach odwadniacza w jednej warstwie.
  • Podczas procesu suszenia zalecamy sprawdzanie owoców co 6-8 godzin. Mniejsze owoce wysychają szybciej niż większe. Suszenie zmniejsza również objętość owoców, dzięki czemu można stopniowo dodawać więcej owoców na ruszt.
  • Jeśli nie masz pewności, czy owoce są gotowe, po prostu wyłącz piekarnik, poczekaj pół godziny, aż owoce ostygną i spróbuj.
do góry