Sous Vide

Sous-vide, Quickstick Flex, kuchenka, 1300 W, cyrkulacja 3D, IPX7, timer, 0 - 95 °C, srebrny
Quickstick Flex Cyrkulator do gotowania sous-vide Sous-vide Cooker Srebrny Metal 1300 watt
575,90 zł 845,90 zł
-31%
Sous-vide, Quickstick Flex, kuchenka, 1300 W, cyrkulacja 3D, IPX7, timer, 0 - 95 °C, czarny
Quickstick Flex Cyrkulator do gotowania sous-vide Sous-vide Cooker Czarny 1300 watt
622,90 zł
Folia do zgrzewarki, Quickstick Sous Vide + Foodlocker Pro, zestaw do gotowania próżniowego, kuchenka zanurzeniowa sous-vide | kuchenka próżniowa
Quickstick Sous Vide Food Locker Pro Pakowarka próżniowa
629,90 zł 687,80 zł
-8%
Zgrzewarka próżniowa, Quickstick Sous Vide Set Kuchenka Sous Vide, folia próżniowa
Quickstick Sous Vide Zestaw do gotowania próżniowego Sous-vide Srebrny Sous-vide Cooker 1300 watt
739,90 zł 800,70 zł
-7%
Sous-vide, Klarstein Quickstick, termostat, pompa cyrkulacyjna, 20 l, stal nierdzewna
Quickstick Cyrkulator do gotowania sous-vide Czarny Sous-vide Cooker 1300 watt
443,90 zł 667,90 zł
-33%
Sous-vide, Klarstein Quickstick, termostat, pompa cyrkulacyjna, 20 l, stal nierdzewna
Quickstick Cyrkulator do gotowania sous-vide Sous-vide Cooker Srebrny Metal 1300 watt
355,90 zł 679,90 zł
-47%
Sous-vide, Quickstick Smart, pompa, 3D, cyrkulacja, 20-95 °C
Quickstik Smart Cyrkulator do gotowania sous-vide Sous-vide Cooker Czarny 1200 watt
441,90 zł 699,90 zł
-36%
Piekarnik wolnostojący do pieczenia, VaporChef, piekarnik parowy, 230°C, 31 l, dotykowy panel sterowania
VaporChef Piekarnik parowy Piec parowy Czarny 2400 watt
1708,90 zł 2599,90 zł

Sous vide

Sous vide (francuskie tłumaczenie: "pod próżnią") to metoda, która odnosi się do procesu próżniowego zamykania żywności w torebce, a następnie gotowania jej w bardzo precyzyjnej temperaturze w kąpieli wodnej. Gotowanie metodą sous vide jest proste, nowoczesne i przede wszystkim bardzo wydajne. Technika ta daje rezultaty, których nie można osiągnąć żadną inną metodą gotowania.

Dlaczego warto gotować metodą sous vide?

  • Główną zaletą metody sous vide jest to, że zachowuje ona wszystkie soki w żywności. Oznacza to, że na przykład stek będzie znacznie bardziej soczysty i smaczniejszy niż w przypadku przyrządzania go w tradycyjny sposób.
  • Ta metoda gotowania jest również bardzo delikatna, dzięki czemu delikatne składniki, takie jak ryby lub warzywa, zachowują swój pełny smak.
  • Kolejną wielką zaletą jest to, że można łatwo przygotować kilka kursów w tym samym czasie. Jeśli więc chcesz przygotować trzydaniowy posiłek, możesz to łatwo zrobić metodą sous vide. Wszystko, co musisz zrobić, to umieścić różne kursy w różnych torbach. Następnie umieść je wszystkie w kąpieli wodnej i pozwól im się ugotować. Nie musisz martwić się o nic innego i możesz w pełni skoncentrować się na swoich gościach.

Przygotuj wspaniały posiłek metodą sous vide

Gotowanie sous vide wykorzystuje precyzyjną kontrolę temperatury z cyrkulacją, aby osiągnąć wyniki, których nie można osiągnąć żadną inną techniką gotowania. Dlaczego tak jest? W przypadku tradycyjnych metod gotowania nie masz kontroli nad ciepłem i temperaturą. W rezultacie gotowanie idealnego posiłku jest bardzo trudne i czasochłonne.

Jedzenie traci smak, łatwo się rozgotowuje i ma suchą, ciągnącą się konsystencję. Dzięki precyzyjnej kontroli temperatury w kuchni, sous vide zapewnia następujące korzyści:

  • Spójność - ponieważ gotujesz jedzenie w ściśle określonej temperaturze i czasie, możesz oczekiwać bardzo spójnych rezultatów.
  • Smak - jedzenie jest gotowane w soku. Dzięki temu jedzenie jest smaczne, soczyste i delikatne.
  • Zmniejszenie ilości odpadów - tradycyjnie przygotowywana żywność wysycha i powoduje marnotrawstwo. Na przykład, tradycyjnie przegotowany stek straci średnio do 40% swojej objętości w miarę wysychania. Precyzyjnie przyrządzony stek nie traci nic ze swojej objętości.
  • Elastyczność - Tradycyjne gotowanie może wymagać ciągłej uwagi. Precyzyjne gotowanie doprowadza żywność do dokładnej temperatury i utrzymuje ją. Nie musisz się martwić o rozgotowanie.

Jak rozpocząć gotowanie metodą sous vide?

Metoda sous vide jest odpowiednia zarówno dla profesjonalnych szefów kuchni, jak i dla domowych kucharzy. Dzięki tej metodzie gotowania można łatwo przygotować smaczne posiłki bez stresu i pracy. Wszystko, czego potrzebujesz, to odkurzacz, który wysysa całe powietrze i kilka worków. Następnie można umieścić żywność w workach, odkurzyć ją i umieścić w kąpieli wodnej. Po pewnym czasie posiłek będzie gotowy i będzie można cieszyć się nim z rodziną lub przyjaciółmi. Jeśli więc chcesz spróbować czegoś nowego w kuchni, metoda sous vide jest zdecydowanie dla Ciebie.

Próżniowe zamykanie żywności to również świetny sposób na wydłużenie jej okresu przydatności do spożycia i zapobieganie psuciu się.

Podczas gotowania metodą sous vide można gotować kilka dań jednocześnie, nie martwiąc się o nic. Jeśli więc chcesz spróbować czegoś nowego w kuchni, metoda sous vide jest zdecydowanie dla Ciebie.

Jakiego sprzętu potrzebuję do gotowania sous vide?

W rzeczywistości jest to bardzo przystępne cenowo i łatwe. W dzisiejszych czasach każdy może zacząć gotować sous vide. Aby rozpocząć, będziesz potrzebować kilku rzeczy:

  • Kuchenka sous vide
  • Worki próżniowe
  • Odkurzacz
  • Pojemnik na wodę do sous vide

Tutaj znajdziesz cały niezbędny sprzęt do gotowania sous vide.

do góry